Els vins de la DO Empordà, també anomenats els Vins de Tramuntana, arriben a Girona. Per primera vegada a la capital gironina, se celebra la Mostra de Vins de l’Empordà, que oferirà al públic en general una àmplia representació de vins empordanesos, l’única Denominació d’Origen vinícola de la demarcació. Si hi esteu interessats, cliqueu aquí.
El món del vi sempre ha estat present a casa, els avis tenien vinyes i es feien el vi, i actualment tinc familiars vinculats molt directament amb la DO Empordà. A més encara guardo molts records i una bóta amb un tresor a dins d´un dels meus avis, que em va ensenyar moltes coses mentre feinejàvem al seu celler. Quantes vegades li havia sentit explicar lo dur que era treballar la terra i em quedava parat de veure fins a on eren capaços d´arribar per treure´n profit. 
És innegable el vincle de la nostra comarca amb l´el.laboració del vi, ja desde temps del romans. A l´Edat Mitjana, al voltant dels monestirs, notablement el de Sant Pere de Roda, comença l´afaçonament de les muntanyes i la transformació del paisatge original. Però és durant el XVIII i el XIX que aquest cultiu s´estén per tot arreu conformant el relleu que coneixem i donant un impuls econòmic a una terra que no tenia cap valor. Malauradament, la plaga de la fil.loxera, que arriba al 1879 a la comarca, arrasa amb una gran rapidesa totes les vinyes i arruina completament a la seva gent. No és fins la creació de les cooperatives que es restableix una certa normalitat i es reprèn de nou el cultiu de la vinya, però és en els darrers anys que l´impuls d´uns pocs aventurers que veient les possibilitats que té aquesta terra de donar un fruit d´una gran qualitat, que finalitza una llarga època de foscor i en comença una de nova on el nom de l´Empordà no tindrà res a envejar a d´altres amb més “noblesa”.
El vi també és un fruit de la terra i n´és fill, per tant, n´hereta algunes característiques que la recorden i només hem de mirar al nostre voltant quan hi passejem, per veure que és molt arrelat al nostre paisatge i a la nostra gent.
Anuncis