Aquest cap de setmana he tornat a visitar el massís de Les Salines, un dels meus llocs preferits i un paradís per als amants de la Natura. La ruta d´accés, però, ha estat diferent a l´habitual. Aquest cop he sortit de del poble de La Vajol, el que està a més alçada de l´Alt Empordà, a 542 m. Des d´allà surt la carretera que va cap al Coll de la Manrella, que és fronterer i comunica amb el poble de Les Illes, al Vallespir. Des d´aquesta carretera, surt una pista de terra només transitable per vehicles tot terreny degut al seu mal estat i que porta pràcticament fins al santuari de la Mª de Déu de Les Salines. Aquesta pista passa per el Coll del Lli, un indret situat a 715 m i que va ser tristement famós per ser utilitzat per un gran nombre de republicans que fugien de la repressió i la barbàrie per passar la frontera en busca d´un futur millor. Just en aquest punt i ja uns pocs metres dins la Catalunya Nord, hi ha una placa conmemorativa amb els noms de personatges il.lustres que hi van creuar la frontera. Aquest camí forma part d´uns itineraris marcats que s´anomenen “La Ruta de l´Exili” i que en alguns punts tenen panells informatius.
La placa del Coll del Lli
A partir d´aquí, la pista s´enfila força amunt i passa per llocs amb unes vistes impressionants sobre la plana empordanesa i les muntanyes garrotxines. En un d´aquests llocs, encimbellat sobre un penyassegat i amb un panorama espectacular, hi ha el Castell de Cabrera.
  Castell de Cabrera
 
Després de passar per el Coll del Faig, la vegetació canvia radicalment i el bosc és ple de pi roig i els primers faigs. A mesura que ens acostem al Santuari, la vegetació és més frondosa i tot es veu més humit. La fageda és un bosc magnífic. 
 Fageda
Us passo també un parell d´imatges de papallones, molt difícils de fotografiar, però sempre de gran bellesa.
Aporia crataegi
 Iphiclides podalirius subsp. feisthamelii
Anuncis