Us faig arribar aquesta activitat que organitza un col.lectiu de gent que defensa l´ús del tren:Portbou i Cervera van néixer amb el tren i amb les duanes. No ens ha d’estranyar doncs que la injustificada marginació del ferrocarril i la creació de la Unió Europea, hagin  portat les dues viles a una lenta agonia. Per contradictori que pugui semblar, la crisi  actual obre una porta a l’esperança perquè ens obligarà a utilitzar el sentit comú. No parlem només de la gravíssima crisi econòmica. El transport per carretera de persones i mercaderies va al col·lapse i el model turístic fa aigües des de fa anys. La crisi ambiental és molt seriosa i patirem una crisi energètica demà o demà passat. Si voleu en podeu dir “crisi multidimensional” o parlar d’un conjunt de crisis interrelacionades. Per nosaltres, el que compte és que no en podrem sortir sense un bon sistema de transport públic i això, a l’Alt Empordà i a la Catalunya Nord, vol dir vies i trens.
Defensem el Tren aporta més arguments. La línia de Portbou, no només ha d’assegurar el dret a la mobilitat  de totes les persones, jubilats, treballadors i estudiants, entre Perpinyà, Figueres i Girona; també ha d’afavorir els intercanvis comercials i ha de ser una eina vital en la creació d’un nou model turístic transfronterer i molt més sostenible, basat en un transport públic ràpid i eficient. Els números ens avalen per dir que el transport públic estalvia recursos energètics i permet reduir la crisi ambiental, els accidents i les congestions de trànsit i ens avalen per afegir que crea més llocs de treball i més segurs que els de la indústria de l’automòbil.
Perquè el que ara és una petita esperança, pugui ser un dia realitat, cal una mobilització social i política als dos costats de la frontera. Una mobilització de veïnes i veïns, d’ajuntaments i organitzacions.
La Cimera Ferroviària de Portbou i Cervera, va ser un primer pas important en aquesta direcció, però calia continuar treballant. Per això, els ajuntaments de la zona i tot una sèrie de col.lectius i associacions, hem impulsat aquesta primera Festa del Tren que tenim intenció de repetir a l’altra banda de la frontera l’any vinent.
Res d’això serà possible sense el vostre suport. Us convidem doncs a venir a Portbou el dissabte 18 de setembre, a gaudir dels encants d’aquesta vila i de les seves platges i a contribuir, amb la vostra presència, a l’èxit d’aquesta empresa.
A l’arxiu adjunt, hi trobareu el programa de la festa. Penseu que si voleu quedar-vos a dinar amb nosaltres, heu de trucar a l’oficina de turisme (972.125161) o a l’ajuntament de Portbou (972 390284) per fer la reserva.
Anuncis