La Micologia. Ja sabeu que aquesta és la meva gran passió. Aprofito aquesta tribuna per fer una mica de pedagogia i divulgació sobre el tema, doncs, com ja he comentat en altres post, no té la mateixa consideració que altres disciplines naturalistes. Malgrat això, cal recordar que el nostre entorn seria molt diferent si no existisin els bolets, ja que tenen unes funcions vitals per el correcte funcionament de molts ecosistemes, sobretot la pervivència i el bon estat dels nostres boscos.
Si teniu curiositat per el tema, podeu consultar la web de l´AMJC (Associació Micològica Joaquim Codina) o també trobareu tot el que he postejat a l´enllaç de Micologia.
La nostra comarca és riquísima en espècies de bolets. Això és fruit de la gran varietat d´hàbitats que tenim, des de zones de dunes, brolles d´estepes, suredes, pinedes, castanyedes, fins a les fagedes i boscos humits dels massissos de l´Albera i Les Salines. A més hi podem trobar zones de sòls silícics i altres de calcaris. Tot això determina el tipus d´espècies que hi podem trobar, fet que ens assegura una riquesa fúngica impressionant.
A continuació us mostraré alguns exemples de bolets recol.lectats durant el final de la primavera i la tardor d´aquest any en diferents llocs de la comarca. Els he triat tant per la seva bellesa com, alguns, per el seu interès científic. Per no fer massa extensiu aquest post, l´he dividit en dues parts, espero que la tria us agradi.

 Amanita verna var. decipiens
No és rar als nostres boscos durant la primavera. Tòxic mortal, igual que la famosa farinera borda (Amanita phalloides). Foto feta a Darnius, sota suros i brucs.
Stropharia semiglobata
Bolet copròfil, molt comú sobre excrements de vaca. Tòxic. Fotografia feta a Darnius.
Amanita vittadinii
Bolet molt rar que apareix a la primavera en terrenys erms i antics camps de conreu, de tendència nitròfila. Fotografiat dins el PNAE, a Palau-saverdera, prop d´on  pastura el bestiar, fidel al lloc d´aparició.
Xerocomus armeniacus
No massa freqüent, apareix tant sota coníferes com sota planifolis. No comestible. Fotografia feta a Les Salines (Maçanet de Cabrenys), a uns 1100 m, sota pi roig i castanyers.
 Xerula pudens

Bolet de consistència llenyosa, caracteritzat per tenir un peu molt llarg i que creix en boscos de planifolis. No comestible. Foto feta a Les Salines (Maçanet de Cabrenys), a uns 900 m d´alçada.
Phaeolus schweinizii
Bolet de soca que podem trobar als boscos de coníferes de muntanya, on viu de forma paràsita. Foto d´exemplars no totalment desenvolupats que creixien sobre fusta de pi roig a Les Salines (Maçanet de Cabrenys), a uns 1100 m d´alçada.


Bé, fins aquí la primera part, en un proper post us passaré algunes imatges més d´espècies que crec que podeu trobar interessants. Fins aviat.

Anuncis