Segona entrega d´alguns dels bolets més bonics o interessants de la passada temporada a la comarca. Espero que us agradin.
Porphyrellus porphyrosporus
Bolet de la família dels ceps que apareix als boscos de coníferes de muntanya, més aviat rar. No comestible per l´amargantor de la carn. Foto feta a Maçanet de Cabrenys (Les Salines), a uns 1100m d´alçada.
Amanita phalloides

El bolet que tots hem de conèixer quan sortim a caçar bolets. Aquesta espècie (farinera borda) és la que provoca quasi totes les intoxicacions mortals al nostre país. És molt comú i la podem trobar a qualsevol tipus de bosc, tant en planifolis com en coníferes. En cas de dubte no consumiu mai cap bolet que no conegueu bé. Fotografia feta a Maçanet de Cabrenys (Les Salines), a 1100 m, sota castanyers.
Cortinarius cinnabarinus

Preciós bolet del gènere Cortinarius (el més extens i variat de tots i amb quasi totes les espècies tòxiques) que apareix sota faigs, força localitzat. Foto feta a Maçanet de Cabrenys (Les Salines), a uns 1300 m, sota faigs.
Battarrea phalloides
Espècie molt rara, d´aspecte inusual i consistència molt llenyosa. Apareix en ambients secs, erms, sense cap apetència especial. L´esporada (les espores són els propàguls per a la reproducció) es forma sobre el barret on es pot veure una pols vermellosa. Foto feta al PNAE, a Palau-saverdera, a la vora d´un camí on pastura el bestiar.
Lactarius aspideus
Espècie típica d´ambients humits, molt petita, de la familia dels pinetells (tots els Lactarius deixen anar làtex). Molt rara, aquesta recol.lecció és, segurament, la primera vegada que es troba a Catalunya. Foto feta a Maçanet de Cabrenys (Les Salines), a uns 1200 m, sota Salix atrocinerea.
Laccaria macrocystidiata
Espècie de distribució mediterrània, en hàbitats amb vegetació on domina la brolla d´estepes. Poc comuna. Foto feta al PNAE, a Palau-saverdera, vora estepes i brucs.
Lepista sp.
Aquesta recol.lecció ens va fer ballar força el cap, ja que no podíem enquadrar-la en cap espècie coneguda. Després d´una consulta amb un dels millors especialistes europeus, va resultar que recol.leccions semblants a Itàlia estaven en estudi per confirmar que es tractava d´una nova espècie. Així, aquesta foto que veieu, representa un bolet encara inèdit, i que properament es publicarà en una revista especialitzada. Creix en les brolles d´estepes i aquests van ser fotografiats dins el PNAE, a Palau-saverdera, sota estepa negra.
Espero que hagueu trobat interessant la selecció que he fet i que doni peu a interessar-vos en el món dels fongs.