Ara fa més de 25 anys que, de manera casual, es va descobrir un important jaciment arqueològic a Palau-saverdera. Paradoxalment, la construcció d´una urbanització (Ca n´Isach), que degraden i ocupen zones de gran importància naturalista, va deixar al descobert unes restes que, per sort, van poder ser estudiades per membres del GESEART.  No va ser fins molt més tard, cap al 2003, que es va portar a terme la restauració per a adequar-ho a poder rebre visites. 
Una de les cabanes del poblat va ser reconstruïda, i tot i el pas del temps i dels agents atmosfèrics (nevada del 8 de març inclosa a més de la omnipotent Tramuntana), ha resistit perfectament i ens dóna una visió real de com era en realitat la vida en aquest paratge ara fa més de 3000 anys.
Us deixo el text editat per membres del GESEART perquè prengueu una idea del lloc i de la seva importància, doncs no són freqüents els jaciments d´aquesta època. Si voleu visitar el jaciment, a hores d´ara és obert, tot i que és protegit per una tanca metàlica. L´accés es fa entrant a l´urbanització que hi ha a la carretera de Palau-saverdera a Pau-Vilajuïga. Heu de pujar per l´avinguda principal fins a la fi i desprès girar a l´esquerra. Continueu el carrer i seguiu amunt, en un gran revolt on ja no hi ha cases trobareu el poblat. 
Desconec si en podeu trobar informació a l´Ajuntament, doncs, per desgràcia, aquests temes no reben el tractament que mereixen.
Anuncis