Les exposicions de bolets tenen una gran tradició a casa nostra, sobretot a les comarques gironines. L´impulsor fou Joaquim Codina (1868-1934), metge de la Cellera de Ter i precursor de la micologia al nostre país juntament amb Pius Font i Quer. Codina sabia que a l´estranger es feien exposicions amb gran èxit i va intentar reproduir-ho per a popularitzar el món dels fongs al gran públic.
La primera exposició a Catalunya, i suposo que també de la resta de l´Estat, es va celebrar a Girona el 1912, amb poc èxit, segons Codina, perquè no es va publicitar adequadament i per la poca cura en l´exhibició. La primera exposició de Barcelona es va celebrar l´octubre del 1931 a la Sala d´Herbaris del Departament de Botànica del Museu de Ciències Naturals, aprofitant la presència del Prof. René Maire que era a Catalunya convidat per Codina i Font i Quer en motiu del Pla Quinquenal Micològic. L´èxit de public fou tan gran que els va agafar per sorpresa i es veu que els locals de l´exposició eren gairebé intransitables. Amb l´experiència de l´edició anterior, l´exposició del 32 es va celebrar a l´hivernacle del Parc de la Ciutadella i es va acordar cobrar una entrada de 0,15 pessetes, fet que no va impedir que es venessin més de 6000 entrades en una setmana. S´hi van arribar a exhibir 300 espècies de bolets i la logística era força complexa, ja que s´havien de renovar quasi diàriament els exemplars.

A la nostra comarca també s´hi van celebrar exposicions, concretament a Figueres el 5 de novembre de 1933, va ser la novena celebrada a Catalunya. En èpoques recents s´han anat fent alguns actes semblants, però de manera molt irregular, sense continuïtat i altres en alguns pobles de la comarca sense prou difusió i/o poc rigoroses científicament parlant com perquè assoleixin prou popularitat. En aquests moments a l´Alt Empordà no s´hi celebra cap exposició amb cara i ulls, una llàstima donades les possibilitats que tenim.

A part de les guies, en les que sempre dubtem de les nostres determinacions, les exposicions són una bona eina per veure en un sol dia un munt d´espècies ben classificades i poder aprendre a identificar aquelles que us posin més problemes. A més, si hi trobeu els micòlegs, és possible aclarir qualsevol dubte i posar-se en contacte amb les societats micològiques, entitats que tenen com a fi, bàsicament, la divulgació del patrimoni micològic. Per veure les properes exposicions que es celebraran a les comarques gironines en que l´Associació Micològica Joaquim Codina en fa l´assessorament científic, podeu clicar aquí.

En referència a l´exposició de Figueres del 1933, tot i estar buscant informació a la xarxa, no he pogut trobar-hi cap notícia al respecte. Estaré molt agraït a qui pugui tenir-ne alguna dada o facilitar-me´n l´accés.

sant-julia-2011

Muntant una exposició
Anuncis