El passat dia 24 de gener, cap a les 10 del vespre, es van poder sentir en algunes zones properes al Cap de Creus, les conseqüències d´un petit terratrèmol de magnitud (Ml) 1,3. No és res extraordinari, cada any es produeixen diversos sismes de magnituds semblants i que passen completament desapercebuts. A priori, un sisme tant petit hauria de ser imperceptible, però la proximitat de l´epicentre a la superfície, va provocar que molta gent pogués “sentir” el terratrèmol.
Personalment puc explicar la meva experiència, que va ser molt semblant a la de molta gent dels pobles propers a l´epicentre. A aquella hora, tot i tenir la televisió engegada, es va poder sentir una mena de tro o explosió, però cap mena de vibració ni moviment, que va durar 2 o 3 segons i que ens va sorprendre força. Fins i tot vaig sortir a fora per veure si realment estava tronant, però era impossible, el cel era ben ras. Finalment, estranyats, ho vam deixar córrer i no hi vaig a tornar a pensar fins l´endemà.
Es dóna el fet que el meu germà és físic i treballa al IGC (Institut Geològic de Catalunya). L´endemà vam estar parlant i em va fer saber l´interès que hi havia per part dels sismòlegs dels fets posteriors al sisme. Pels que volgueu col.laborar (es demana que les dades siguin el més rigurosament certes possible), hi ha oberta una enquesta a la web de l´IGC. Segons em va explicar, un sisme de magnitud inferior a 2 no hauria de ser percebut, i només el fet de que l´epicentre fos molt superficial, permet notar la fressa que és de la pròpia font sísmica, del terratrèmol en trencar, i no d´edificis o infrastructures. En qualsevol cas, es tracta d´un terratrèmol força singular i que ha despertat l´interès del tècnics de l´IGC.
Us passo també l´enllaç a unes gràfiques de diverses estacions sísmiques. Veureu que una de les gràfiques correspon a l´estació sísmica de Palau-saverdera. A la dreta de la gràfica hi l´escala de velocitat de propagació de les ones en Nm/seg. Fixeu-vos en el valor per l´estació de Palau (CPAL) i les altres, molt atenuades ja per la distància. També és representatiu el pic de la gràfica, molt marcat, i el senyal molt concentrat, típic a l´estar molt proper al punt d´inici. Cliqueu per veure les gràfiques.
Feia temps que l´IGC volia posar a la zona una estació sísmica per anar completant la xarxa. És important tenir prou estacions per a valorar les medicions el millor possible, sobretot en alguns punts particularment interessants de la nostra geografia. Coneixent des de dins el tema, i després de buscar els millors llocs per la instal.lació d´aquest equipament, ja que per poder tenir les millors medicions possibles, és necessari que compleixi requisits força estrictes, l´Albert Macau, físic de l´IGC i fill de Palau-saverdera, i per tant, un bon coneixedor de l´entorn, va impulsar la construcció de l´estació sísmica, ubicada en el vessant sud de la Serra de Verdera. Des d´aquí, totes les medicions que fan els aparells, instal.lats en uns pous excavats per aquest propòsit, s´envien per satèl·lit a la central on es verifiquen i s´estudien.
Estació sísmica de Palau-saverdera
No oblidem que vivim en un punt geològicament actiu i que, de tant en tant ens pot recordar que, mentre nosaltres fem la nostra aquí dalt, al fons de la terra la maquinària no s´atura mai.
Anuncis