Aspecte bassa de Les Garrigues
 
Habitualment passejo o vaig en bici  per camins i pistes dins del PNAE o de les seva zona d’influència. Ja fa anys que aquí i allà em vaig trobant amb abocaments de runes, escombraries, animals morts (la llista seria llarga) que em fan posar de mal humor i qüestionar-me quin és el grau de respecte que tenim les persones pels espais on vivim. Només en uns segons em vénen a la memòria un grapat de llocs on es poden trobar abocaments com el de la foto que us poso avui. Aquesta és una imatge d’aquest matí presa en una de les basses de Les Garrigues: roba vella, trastos i plàstics a la riba que si més no, causen un impacte visual considerable.
Això sense tenir en compte la gran quantitat de barraques il·legals i tanques construïdes com si de “faveles” es tractés. Això en alguns llocs és molt visible i ni el Parc ni els ajuntaments hi fan res al respecte. Això sí, em consta que alguna vegada quan algun pagès ha volgut arreglar una barraca de pedra perquè no acabés caient sí que li han posat tota mena de pegues……quin país….
És molt bonic anar al Cortalet o El Matar i trobar-ho tot molt ben condicionat, amb itineraris marcats, tanques i accessos per tothom, etc…, però amb això no n´hi ha prou. Un parc no és només el seu punt d’informació on la major part de gent (normalment turistes) hi va per poder veure allò que surt a les guies.
Cal una gestió real i convençuda dels nostres parcs naturals, actuant contra aquests fets irregulars i usar aquests espais com plataforma per a l’educació i el coneixement del patrimoni natural i també com a un valor afegit que estimuli i beneficiï la indústria turística de la zona, promocionant un turisme de qualitat i que fes possible que durant la temporada hivernal se’n podés treure profit per la comarca, que té un turisme molt estacionalitzat . Aquest és un tema que alguna vegada hem comentat amb companys amb inquietuds naturalistes i tenim la sensació de que la gestió d’alguns dels nostres parcs és ineficaç o fins i tot inexistent.
Una altra fet que per conegut no és menys important és el de la fauna exòtica introduïda. Aquest matí, en pocs minuts, hem pogut veure un munt de tortugues de Florida, algunes de bona mida, dins de les basses. És evident que han estat alliberades per algun particular que s’ha cansat de la seva mascota i no sabia que fer-ne. Un acte pot ser fet sense malícia i que pot causar un gran dany a la nostra fauna, ja de per sí força castigada.
Anuncis