Vista des del Santuari
El massís de Les Salines està situat a l´extrem nord-oest de l´Alt Empordà, al nord de la Serra de Bac-Grillera que tanca la vall de la Muga i a l´oest del coll del Portús. És fronterer amb les terres nord-catalanes del Vallespir i el Rosselló i el seu punt culminant és el Pic del Moixer de 1443 m, encara que per la seva orografia, es pot dir que té varis cims principals, com el Roc de Frausa i el Puig de les Pedrisses.
Tot i la precipitació que reb anualment (s´estima entre uns 1000-1200 mm), només té un riu d´una certa importància, l´Arnera, que alimenta juntament amb La Muga l´embassament de Boadella. Els altres cursos d´aigua són rieres i rierols, com la d´Ardenya o la de Les Salines que drena les aigues cap a la vessant francesa.
La vegetació és molt frondosa i variada, començant des del poble de Maçanet de Cabrenys, a uns 400 m, amb suredes i castanyers. A mesura que anem pujant per la pista anem trobant alzines, castanyers, freixes i verns a les vores dels rierols i a partir d´uns 900 m, els primers faigs. La fageda es barreja amb el pi roig (Pinus sylvestris), que domina en algunes zones de la muntanya. També trobem antigues plantacions d´espècies exòtiques, com el roure americà (Quercus rubra) i l´avet de Douglas (Pseudotsuga menziesii). Però això només és una descripció simplista, la realitat és molt més rica i passejar-s´hi amb la càmera en mà, un plaer.
Per els que els hi agradi l´excursionisme, és possible recòrrer el massís per diferents senders senyalizats, tant de petit recorregut com pel GR 11 (travessa dels Pirineus), que el travessa en una petita part. A 1100 m trobarem el Santuari de la Mª de Déu de Les Salines i just al costat hi ha un petit refugi lliure on és possible pernoctar en cas de final d´etapa.
Qualsevol època de l´any és bona per visitar la muntanya, potser l´hivern és el moment menys favorable per poder veure-la en tot el seu esplendor, però també té el seu encant, sobretot si hi trobem un bon tou de neu. Per la seva alçada, tot i la proximitat al mar, és una bona opció per els dies calurosos d´estiu, ja que la temperatura no hi és mai gaire alta i els boscos ens donen una frescor difícil d´imaginar per als que estem a les terres baixes.
I no oblideu pujar fins dans el cim (hi ha una pista cimentada que ho permet), la vista és excepcional: sembla que puguis tocar el Canigó amb els dits, la plana del Rosselló és a tocar i el massís del Cap de Creus retalla la línia del mar…

Fageda

Salamandra
Orchys mascula